Error
  • Plugin mavikThumbnails needs library GD2

Ανάπτυξη Ψηφιακών Μαθημάτων

Κατηγορίες Μαθημάτων

Τ

ο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) είναι το νεότερο ΑΕΙ της χώρας και συναλλάσσεται με 2.500 εγγεγραμμένους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), ο δε πληθυσμός αυτός παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις λόγω τις δημιουργίας νέων Τμημάτων. Οι διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές του υπηρεσίες υποστηρίζονται από 64 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, 70 μέλη Ειδικού Βοηθητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, 407/80) καθώς και από 30 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό. Με την πράξη αυτή το ΠΔΜ στοχεύει στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μεθοδολογία, προς τους φοιτητές του, αλλά και στο άνοιγμα της διαδικασίας αυτής προς όφελος του ευρύτερου πληθυσμού της Περιφέρειας στην οποία εδρεύει, αλλά και ολόκληρης της χώρας.


Δράση Α. Ανάπτυξη ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων

Η δράση αυτή αφορά στην υποστήριξη ανάπτυξης ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων. Με τοv όρο ανοικτά ψηφιακά μαθήματα εννοείται η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό (όπου δεν εγείρονται ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων), τόσο από τους φοιτητές όσο και από το ευρύ κοινό. Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό θα προέλθει από τη μετατροπή/συγκέντρωση σε ψηφιακή μορφή ασκήσεων, σημειώσεων, διαφανειών και λοιπού υλικού που χρησιμοποιείται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία, από την ανάπτυξη νέου εκπαιδευτικού υλικού, από την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του περιεχομένου των υφιστάμενων ψηφιακών μαθημάτων των ιδρυμάτων. Μέρος των ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων θα διαθέτουν και πολυμεσικό υλικό όπως εκφωνήσεις ή βιντεοδιαλέξεις κ.α. Έτσι, η δράση αφορά στη δημιουργία πολυμεσικού υλικού, όπως βιντεοδιαλέξεις, podcasts, πολυμεσικές παρουσιάσεις κ.α. Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα διακρίνονται σε αυτά που καλύπτουν τις ελάχιστες προδιαγραφές και αυτά που καλύπτουν τις πλήρεις προδιαγραφές. Στα πλαίσια του έργου θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη 48 μαθημάτων συνολικά, 13 ελάχιστων (Α-), 28 ελάχιστων με podcast (Α) και 10 πλήρων (Α+) προδιαγραφών αντίστοιχα. Τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε συνολικές ώρες μαθημάτων 676 (Α-), 1352 (Α) και 468 (Α+), όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Κατηγορία Α-

Τα μαθήματα αυτής της κατηγορίας θα παρέχουν απλό ψηφιακό υλικό (πχ. διαλέξεις σε μορφή power point ή μία διαδραστική εργασία).

Κατηγορία Α

Τα μαθήματα αυτής της κατηγορίας θα παρέχουν ψηφιακό υλικό που θα συνοδεύεται από ήχο (πχ. παρουσίαση μιας διάλεξης ή μία εργασία πάνω στην οποία μέσω ήχου θα δίνει επιπρόσθετες εξηγήσεις και διευκρινήσεις ο διδάσκοντας).

Κατηγορία Α+

Τα μαθήματα αυτής της κατηγορίας θα παρέχουν όλα τα παραπάνω συνδυασμένα με βίντεο.


«Πίνακας Μαθημάτων»

Τύπος Μαθήματος Αριθμός Μαθημάτων Αριθμός Ωρών
Ελάχιστες προδιαγραφές (Α-) 13 676
Ελάχιστες/Podcast (Α) 28 1456
Πλήρεις προδιαγραφές (Α+) 10 520

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η κατανομή των μαθημάτων ανά κατηγορία και Τμήμα, για τα τέσσερα Τμήματα του ΠΔΜ που θα έχουν συμμετοχή στη Δράση.

Δηλώσεις Μαθημάτων
Α- A A+

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Joomla Templates - by Joomlage.com